Homoródfürdő fejlesztését célzó tanulmány elkészítéséről egyeztettek Hargita Megye Tanácsa vezetői január 21-én, szerdán délután Homoródfürdőn. A megbeszélésen jelen voltak az érintett önkormányzatok, ifjúsági egyeztető tanácsok képviselői. Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta, hogy a helyi önkormányzatok, tulajdonosok és minden érintett fél összefogására szükség van ahhoz, hogy ez a tanulmány megvalósuljon. Elmondta, azért van szükség ilyen jellegű tanulmányokra, mert a félreeső kisebb települések korszerűsítése is fontos szerepet tölt be, fejlődésük az egész megyét erősíti.

 – A tanulmányra átfogó fejlesztést lehet majd alapozni, ezért minden érintettre szükség van – jelentette ki Borboly Csaba.

Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke elmondta, a tanulmánnyal elsősorban a turisztikai forgalmat szeretnék fellendíteni Homoródfürdőn, jövőképet mutatnának a településnek, a megvalósításánál pedig minden érintett féllel együtt kívánnak működni.

Ferenc Levente, a Szent Ferenc Alapítvány képviselője közölte, hogy szervezetüknél felmerült egy erdei iskola létrehozásának gondolata Homoródfürdőn. Elmondása szerint gyakran szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a gyerekeknek hatalmas elméleti tudásuk van, de nincs gyakorlati érzékük, ezért tevékenységük során az elméleti tudás mellett egy gyakorlati tudást is át szeretnének adni a diákoknak. Ezt gyapjúfeldolgozás, kézműves munkák és egyéb ilyen típusú foglalkozásokon keresztül lehetne megvalósítani. Az itt elkészült termékeket a későbbiekben akár forgalmazni is tudják, és az erdei iskolát főként olyan tevékenységekkel egészítenék ki, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a tapasztalaton alapuló tudásra.

Az egyeztetésen terítékre került az a probléma, hogy a tábor épületei közül néhány nincs megfelelő állapotban. Korodi Szabolcs építész ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy egy épületnek van esztétikai, érzelmi, és funkcionális értéke, és ezeknek az összessége alkotja azt a halmazt, ami alapján eldönthető, mit kezdjenek egy bizonyos épülettel. Legtöbb esetben megéri szinte teljesen újjáépíteni, mintsem lebontani. Ugyanakkor felvázolta, hogy Homoródfürdő témáját úgy kell megközelíteni, hogy vannak a jelenleg is működő sport- és szabadidős tevékenységeket biztosító eszközök, utána következnek azok a közfunkciót ellátó épületek, amelyek a magját adják a terület turizmusának. Ezekhez rendelhető később egy több adminisztrációs szálon futó szálláskapacitás, így ki tud alakulni egy vonzó és népszerű Homoródfürdő.

A témakörben Hargita Megye Tanácsa várja az észrevételeket, javaslatokat az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, és az érdeklődőket várja a következő megbeszélésen, amelynek pontos helyszínéről és időpontjáról idejében tájékoztat majd.

Csíkszereda, 2015. január 22.

hargitamegye.ro

Véletlenszerű Kép

site_010.jpg