×

Figyelmeztetés

Hiba történt a komponens betöltésekor: com_tags, A komponens nem található

SZENTEGYHÁZA VÁROS NÉPMŰVÉSZETI FARAGÁSZATÁRÓL

A Kárpát-medence, a Hargita hegység déli oldalában, az erdők világából kinőtt település, amely már várossá nőtte ki magát, az itteni székely-emberek hazája. Küzdelmes, fáradtságos munkát igénylő élet, valódi székely megpróbáltatásokkal telített.

Az erdő volt az, ami befogadta és biztosította az életet és a megélhetést. Elsősorban is a FA volt az, ami fedelet, lakást biztosított, a nem túlságosan kedvező időjárásokban.

Továbbá, adta a berendezéshez az anyagot, nem hiába lettek elválaszthatatlan társak, az élet minden napjaiban.

A pincétől a padlásig, mindenütt ott van a fa, mindenféle minőségben és mennyiségben.

Nem csak használati tárgyként van jelen a berendezésekben, hanem a székelyember szépérzékét és művészeti hajlamát is érzékelteti. Díszítő elemekkel gazdagítva teszi szebbé és kellemesebbé a környezetét.

A Bölcsőtől a Koporsóig kíséri és szolgálja a tevékenységében. A várossá válás időszakában kezd kialakulni a magas szintű Népművészeti faragászat, amit már tanfolyamok keretében sajátítanak el a település lakói.

Az első faragó-mester Barabás Lajos volt, aki tanítói végzettséggel elindította a első tanfolyamot 1974-ben, akik között voltak gyerekek, tanulók, majd később asztalosok, villanyszerelők, öntők, technikusok, stb.

Sajnos 1998.X. 13.-án életének 65. évében, elhunyt, nagy űrt hagyva maga

után.

Rövid életének korszakában a faragók százait oktatta és tanította meg a faragászat mesterségének szeretetére és művelésére.

A négy évtizedes faragótevékenység alatt, a lelkes munka eredményeként városunk területén nagyobb kivitelezésű maradandó alkotások születtek. Ezekből szeretnénk bemutatni egy párat mindenki és főleg a jövő generáció örömére. Kívánjuk, hogy mindig legyen folytatása a szentegyházi népművészeti faragászatnak!

Ugyanis a beindított faragászat tovább él és fejlődik Simó István majd Godra János jelenlegi faragómesterek lelkes tevékenységében.

 

Szentegyháza, 2013. X. 13.

(Barabás Lajos halála 15 éves évfordulóján)

Szász László

 

Keresés

Sürgősségi segélyhívó

  

  112

Látogató Számláló

1989952
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Összesen
0
0
0
1989952

Véletlenszerű Kép

site_008.jpg