Isten hozta kedves Olvasó!


„A jó hír felüdíti a testet.”
Péld 15, 30.


A virtuális térben találkozni hiányt pótló lehet. Nemcsak azért, mert a távolságot lerövidíti, hanem mert új lehetőséget ad a párbeszédre, a tájékoztatásra, s nem utolsó sorban a közösség formálására. Gyorsasága, könnyű hozzáférhetősége egyfelől sok időt és energiát spórol meg, de könnyen elfelszínesít, mert nem pótolhatja a személyes jelenlétet.
A mai világ túlhangsúlyozza a párbeszéd szerepét, de az tény, hogy a folyton változó élethelyzetekben nem jut elég idő és alkalom a kapcsolatokra, olykor még a szükséges párbeszédre sem, így ebben a formában a hiány érzése mérséklődik. A lelkipásztornak segítséget nyújt a pasztoráció kiszélesítéséhez. Ezért buzdított így XVI. Benedek pápa:
„Attól a pillanattól, hogy az új kommunikációs eszközök lehetővé teszik a kapcsolatteremtést valamennyi vallás híveivel, nem hívőkkel és más kultúrájú emberekkel, a digitális világban végzett pasztorációnak azokra is oda kell figyelnie, akik nem hisznek, akik bizalmatlanok, és szívükben ott van az abszolút és az el nem múló igazság utáni vágy.” Az emeritusz pápa sürgetése ennek a lehetőségnek kihasználására hatékonyabbá teheti a lelkipásztori munkát.

A technikai forradalom lehetősége azonban veszélyeket is hordoz magában. Nemcsak emberi kapcsolatainkat lazítja, hanem károsíthatja a személyes élet egészséges menetére. Erre így figyelmeztetett XVI. Benedek pápa:
„Szomorú lenne, hogyha vágyunknak, hogy online fenntartsuk és erősítsük a barátságokat, az lenne az ára, hogy kevesebb időnk jut a családra, a szomszédainkra, és azokra, akikkel nap, mint nap találkozzunk a munkahelyünkön, az iskolában, a szabadidőnkben. Amikor ugyanis valaki megszállottan vágyik a virtuális kapcsolatra, akkor ennek következménye odáig mehet, hogy az ember elszigetelődik, megszakítva a valós társadalmi érintkezéseket. Végül ez zavarokat okoz a pihenési, az elcsendesülési és az elmélyülési szokásaikban, amelyek viszont szükségesek az egészséges emberi fejlődéshez.” A veszély tehát fennáll, de ha sikerül megtalálni az internet használat helyes mértékét, akkor sok mindenben előnyre is válik.
A szentegyházasfalvi római katolikus plébánia honlapja legfőképpen a tájékoztatást szeretné szolgálni. Hogy könnyebben értesüljön a kedves Olvasó a szentmisék időpontjáról, és más vallási rendezvényről, amely alkalmat adhat az Istennel való találkozásra. E mellett az érdeklődőt szeretné gazdagítani az egyházközség múltjáról, templomáról, hagyományairól, ünnepeiről, szokásairól és nem utolsó sorban híveiről.

Isten hozta honlapunkra a kedves Olvasót, kívánom, hogy Szent András apostol egyházközségünk védőszentje vezesse ezáltal is közelebb Istenhez és segítse a lelki és szellemi értékek megtalálásában és kamatoztatásában.

Koncsag László
szentegyházasfalvi plébános

 

 

Véletlenszerű Kép

site_016.jpg