Iskolánk rövid története

Az elméleti líceumi oktatás Szentkeresztbányán az 1957/58. tanévben alakult meg - egy 42-es létszámú osztály volt a kezdet. Az 1959-60. tanévben a líceum leköltözött a szentkeresztbányai, akkor épült általános iskola épületébe. A mai "Gábor Áron" Ipari Iskolaközpont az elméleti líceumot szakmai és erkölcsi elődjének tekinti.

A szaklíceumi oktatás az 1972/73. tanévtől kezdődik, eleinte együtt az elméleti líceummal, egy 36-os létszámú osztállyal. Az 1971/72. tanévtől beindul a szakiskolai képzés öntő,
lakatos, esztergályos, villanyszerelő szakmában.

1976-ban megépül a bentlakás, 1979-ben pedig az iskolai étkezde, a laboratórium épülete, amely 7 tantermet foglal magába, a műhely - épület 6 műhellyel. 1980-ban elkészült az 580 m2-es felületű tornaterem.

1990. után változtattunk és változtunk, s a hagyományos szakmák mellett új szakmákat vezettünk be, mint a líceumi oktatásban asztalos, közélelmezési dolgozó, könyvelő, autószerelő – képzés, vagy a szakiskolai oktatásban: szabó, segédpincér, villanyszerelő, stb.

Újraindult a technikumi képzés olyan szakokkal, amelyekre a munkaerőpiac megteremtette az igényt, mint pl. informatikus, könyvelő, áruszakértő, erdészeti technikus, erdőkitermelés szak.

1990. június 1-én a líceum felvette Gábor Áron nevét.1992.november 14-én, a líceum udvarán szobrot avattunk Gábor Áron emlékére.

1993-ban megvásároltuk a volt Hargita Bányavállalat asztalos, villanyszerelő és autószerelő műhelyeit, amelyekben ma az asztalos és autószerelő iskolai oktatóműhelyek működnek.

Látnivalók

1998-ban, a szentegyházi líceumi oktatás 40. évfordulója tiszteletére felavattuk az iskola néprajzi gyűjteményét őrző tájházat..

2005. őszén az iskola névadójának új, igényesebben megformált, nemesebb anyagból, bronz mellszobrot állítottunk, és átadtuk a nagyközönségnek a néprajzi gyűjteményünk új részlegét, a Népi kismesterségek múzeumát.

2008-ban emlékeztünk meg a helyi líceumi oktatás 50. évfordulójáról, és ebből az alkalomból avattuk fel a volt bányatelepi iskola helyiségeiben az iskola – múzeumot. Az ünnepi alkalom okán az iskola új bronzharangot és új zászlót kapott.


 

Véletlenszerű Kép

site_015.jpg